top of page

В очікуванні піку цін на продукти харчування

  • Фото автора: Mykola Trofimov
    Mykola Trofimov
  • 11 лип. 2022 р.
  • Читати 3 хв

Чому ціни на продукти харчування можуть досягнути свого піку?


Хоча інфляція, як і раніше, висока, в NRC. Research & Analytics вважають, що ціни на продукти харчування, які виросли на 65% у світі за останні два роки, досягнуть піку цього року і почнуть падати в 2023 році.



Наслідки зростання цін на продовольство відбилися на економіці: від урядів, які запровадили контроль за цінами та певні торгівельні обмеження — до споживачів, які скорочують витрати по іншим статтям, оскільки їм доводиться витрачати більше грошей на продукти.


На додаток до скорочення дискреційних витрат, підвищення цін на продукти харчування призвело до зростання інфляції, і становить серйозний ризик для відновлення світової економіки. Це особливо актуально щодо країн, де на продукти харчування припадає велика частка загальних споживчих витрат.


Зростання продовольчих цін — є результатом обмеженої пропозиції, викликаної важко передбачуваними змінними: високими цінами на енергоносії, геополітикою та погодою, але аналітики NRC. Global Research & Analytics прогнозують, що ціни на продукти харчування досягнуть піку в 2022 році і почнуть зниження в 2023 році.





"Хоча ми визнаємо побоювання інвесторів щодо подальшого зростання цін на продукти харчування, ми вважаємо, що ринок недооцінює фактори, які призведуть до помірного зростання цін на продукти харчування в майбутньому", — говорить аналітик NRC. Equity Research Роберт Сімонс.


Серед цих факторів, зазначає він, очікуване збільшення виробництва фермерами, нормалізація погоди та можливість деескалації у відносинах між Росією та Україною.



Справжній біль


За даними Організації ООН з Продовольства та Сільського Господарства, світові ціни на продовольство зросли на 65% від початку пандемії Covid-19, і на 12% лише цього року — від початку російського вторгнення в Україну. Війна завдала особливої шкоди ланцюжкам постачання продовольства та викликала стрибок цін на енергоносії, що призвело до зростання вартості добрив та транспортування. Додайте до цього останні роки посушливої погоди, і це був, свого роду, ідеальний шторм для цін на продукти харчування та супутні товари.


Не дивно, що споживчі витрати знижуються, а інфляція, значною мірою прив'язана до вартості продуктів харчування — зростає. “Ми виявили, що наслідки цінового шоку надалі впливатимуть на споживання протягом одного року, а вплив на інфляцію — триватиме не менше 8 місяців”, — каже Вікторія Міронова, голова NRC. Research & Analytics.


Коли споживачі платять більше за харчові продукти, тоді вони вимушені витрачати менше на інші товари, що несе в собі серйозні наслідки для відновлення світової економіки. Наприклад, у США, за оцінками NRC., приватне споживання падає на 1% на рік, після 20-відсоткового зростання цін на продукти харчування, обумовленого пропозицією, що значно впливає на ринок автомобілів. Ще більш помітний вплив стійких високих цін продовольства — на сукупні (загальні) споживчі витрати у країнах.



Інша сторона піку


Все це призвело до формування загальної консенсної думки, що ціни на продовольство продовжать зростати в найближчому майбутньому. Проте, аналітики NRC. вважають, що зростання буде нижчим, ніж очікувалося, що в свою чергу принесе деяке полегшення у 2023 році компаніям, які отримають вигоду від зниження витрат на продукти харчування, зокрема такі як роздрібні торговці, ресторани та компанії, що заробляють на фасових продуктах.


Природа змінних, які впливають на ціну продовольства, передбачає широкий спектр сценаріїв. Консенсус-очікування, що ціни на продовольство перевищать ф'ючерсні контракти на кукурудзу, сою та цукор — є фактором затяжної російсько-української війни, яка ще більше скоротить виробництво в Україні, а також вплине на глобальні постачання енергії та добрив. Тим часом, у разі деблокування Чорного моря найближчим часом, Україна отримає можливість експортувати зерно по ціні на рівні, близькому до історичного, та дозволить нормалізувати торгівлю, стабілізувати ціни на енергоносії та добрива, що у свою чергу, призведе до значного зниження цін на сільськогосподарські товари – по відношенню до ф'ючерсних цін.


NRC. прогнозує, що ціни на продукти харчування залишаться високими в 2022 році, але все ж таки нижче вартості ф'ючерсів, а в 2023 році вони просядуть на 11% нижче форвардних цін.


І ось чому:


  • Рентабельність сільського господарства була високою протягом кількох років завдяки високим цінам на зерно. Ця обставина надала можливість інвестувати в рослинництво та розширити посівні площі: обидва фактори мають надалі вплинути на формування запасів. «Рентабельність, як і раніше, стабільна і навіть перевищує середній історичний показник, і ми вважаємо, що фермери продовжать вкладати кошти у вирощування сільськогосподарських культур, що призведе до збільшення запасів наступного року», — каже Сімонс.

  • Без передбачень, коли саме закінчиться військовий конфлікт, NRC очікує збільшення пропозиції внаслідок послаблення напруженості, яке пом'якшить падіння виробництва зерна в Україні та збитки в інфраструктурі, у поєднанні з відсутністю серйозних збоїв у ланцюжку постачання добрив.


“Незалежно від того, куди піде продовольча інфляція, деякі компанії, з верхньої частини ланцюжка постачання продуктів харчування, залишаться стійкими — відзначає Сімонс: оскільки вони більш захищені від тієї обставини: чи зростають ціни на продукти харчування, чи починають знижуватися”.


 

Корисні посилання


NRC. Global Research & Analytics: www.nrc.org.ua/uk/research-and-analytics


Національний Інститут Дослідження Глобальних Ринків (NGMRI): www.nrc.org.ua/uk/ngmri


Зв'язатися з нами: www.nrc.org.ua/uk/contact



bottom of page